Aldrig mere kiropraktor!

I flere årtier har mange danskere tyet til kiropraktoren når ryggen eller nakken drillede. Jeg skal ikke udelukke at det virker for nogen, men det kan være en hård og voldsom behandling for kroppen.

Kirk Rønler & alle skavankerne

I samarbejde med Physioga som ligger på Frederiksberg i København, anmelder jeg deres behandlingsform, som er en udvidet form for fysioterapi, med særligt manuelt fokus, men en langt mere blid form end kiropraktik, fordi det ofte foregår uden knæk & bræk teknikkerne, som du kender fra kiropraktoren.

Medde som er min behandler og som ejer Physioga sammen med hendes partner, spørger mig hvad der er mine problemer. Jeg svarer at det blandt andet er en nakke der driller, hvor jeg har ondt 4 ud af 10 dage, hovedpine, ømhed i højre side af lænden med jag op i ribbenene når jeg skal løfte hoften i den ene side. Og så er det fastlåsninger i brystryggen, altså midten af ryggen.
Var jeg gået ind til en almindelig kiropraktor, havde han/hun højest sandsynligt givet mig nogle tryk langs rygsøjlen, knækket min ryg hvor jeg lå på maven og på siden, og givet min nakke to knæk i hver sin retning. Og så ud af døren 15 minutter senere, 500 kroner fattigere.
Jeg ved det, fordi jeg har været der, hvor jeg troede at det var løsningen på mine problemer. Det var før jeg selv begyndte at læse om fascier, bindevæv, mobilitet og bevægelse i led.

Opvarmning før træning

Medde er fodnørd og tror på at fødderne er vores fundament, så hun starter der. Konstaterer at mit ene ben er trukket lidt op, så det ser ud som om det er kortere end det andet, men mest sandsynligt er de lige lange og så kommer problematikken et andet sted fra.
Præcis som når du træner, varmer du op, før selve træningen, uanset om det er styrketræning, reformer, pilates el. andet. Det giver mening.
Det giver ligeledes mening at forberede kroppen på at skulle mobiliseres inden man bare rykker, hiver og trykker for at knække.
For sagen er ofte, at problematikken vender tilbage. At forbi man ikke har arbejdet med udspænding og reducering af spændinger omkring hinder og bindevæv og selve muskulaturen, vil 'fejlsætningen' have tendens til at vende hurtigere tilbage, end hvis man 'varmer' lidt op først.

Du kan altså sige på jævnt dansk, at ved at forberede kroppen, får du langt større samarbejde og deraf langt bedre resultater, baseret på en mildere metode.

En funktionel skoliose

Jeg har det man kalder en funktionel skoliose.
Skoliose er skævhed i ryggen.
Nogen kan være født med en skoliose, men i det her tilfælde er det et resultat af hvordan jeg bruger min krop i hverdagen. Noget så simpelt som at jeg altid sidder med det ene ben over det andet, at jeg altid sætter samme fod/ben ned når jeg cykler og skal holde for rødt.
Rent praktisk betød det at flere hvirvler havde forskubbet sig. Det gav skævhed i bækken, mindre plads langs taljen på højre side og nedsat bevægelighed i ryggen. Det var også helt eller delvist bidragende til en besværet vejrtrækning hvor jeg ofte føler at jeg ikke kan trække vejret 'helt' ned i maven, men at der er en begrænsning.

Hvad får du ud af behandling hos Physioga's behandling?

Medde trækker i muskulatur og bindevæv og følger hele tiden til dørs, hvis noget bevæger sig og retter sig ind, hvilke konsekvenser har det så i resten af kroppen. Og stille og forsigtigt mobiliserer hun hvirvler på plads. Hun skubber til dem, så de kommer bedre på plads. Først efter lidt massage og udspænding. Så det er faktisk noget af det sidste der sker i behandlingen, men hun har forberedt min krop, så den er klar til at samarbejde.
Min ryg bliver ret igen, hvivlerne snedigt og kærligt skubbet tilbage hvor de bør være og jeg går derfra med en øget bevægelighed og føler mig mere fri i ryggen end da jeg kom.
Behandlingen tager en times tid første gang og følges op med 2 øvelser jeg får, som skal hjælpe mig med de problemer jeg har. Det er en styrkende øvelse og en mobilitetsøvelse.

Husker du, så glemmer jeg

Jeg har flere gange fået anbefalet øvelser af behandlere, men jeg glemmer dem tit og kommer fra det. Derfor gør Medde det, at hun optager mig lave øvelserne, så jeg kan se mig selv gøre det, på min måde. Som video. Så jeg altid kan finde videoen frem og gentage det.
Det er fandme smart! Du kan se kig fra de videoer på Instagram her.

Kærlig hilsen

Kirk Rønler

Pssst.... hvis du har lyst til at læse mere om træningen hos Physioga, som du finder på Frederiksberg i København, så læs med her.