Nøgengymnastik og bryster der hænger nedad...

Kirk Rønler anmelder nøgengymnastik

Det er ingen hemmelighed at jeg er fan af gymnastik. Det er jeg blevet i en sen alder, men jeg kan mærke at min krop er toplykkelig for det. 
En dag får jeg anbefalet Mensendieck Gymnastik og jeg tager forsigtigt mod til mig, til at spørge: 'Er det ikke der hvor man er nøgen?'. 
'Jo'. 
Altså næsten, for man må godt have trusser på, er svaret. Og der ved jeg hverken om jeg skal grine eller græde. For selvom jeg har stået i fællesbadet på Grøn Koncert som frivillig med alle drengene og delt en Tuborg, så bliver jeg alligevel både genert og lidt skræmt på én og samme tid. 
Så skal jeg stå dér med bare bryster og røven i vejret. Jeg kan ikke lige se det for mig. Eller også var det fordi jeg meget levende kunne se det for mig, at jeg var lidt tøvende ved arrangementet. 

Hvad er Mensendieck?

Bess Mensendieck opfandt denne gymnastikform for 110 år siden, som tager udgangspunkt i den enkelte elev. Enten trænes du alene, eller på et lille hold med 2-3 elever. 
Det er holdningskorrigerende og styrkende træning, som er særligt godt til dig med skavanker og dig der ønsker en øget kropbevidsthed og bedre forbindelse til kroppen.
Groft sagt: Alle kan få noget ud af at træne Mensendieck. Det er ikke den mest ophidsende træningsform i form af sved på panden og kalorieforbrænding op igennem taget. Men det kan noget og det er latterligt hårdt at skulle lave knæbøjning, hoftebøjning, op/ned på tæer og hele tiden arbejde med din krop i balance, uden at kompensere. 
Jeg har været til træning hos Jette Grant, the Grand Mother indenfor Mensendieck i København. Hun er så cool og efterspurgt at hun ikke tager flere elever ind. Jeg har heldigvis fået lov at komme med alligevel og tage et kig med indenfor. 
Første gang jeg kommer, bliver jeg mødt af to ældre kvinder i trusser og intet andet som netop er blevet færdig med deres træning. Nå ja, og så Jette. 
Jette er 72 år gammel og har arbejdet med Mensendieck i mere end 30 år. Faktisk siden 1981. Hun har set mangen en kvinde- og mandekrop. Og på en helt anden note... hvor fucking sejt er det ikke lige at damen i øvrigt stadig arbejder og er aktiv som 72-årig! Giv den op for Jette! 

Hvorfor nøgengymnastik?

Det er jo for så vidt heller ikke nøgengymnastik, men for mig, som trods indre hippie, er vant til at træne med tøj på, så er det meget nøgent at kun stå i trusser og træne. Det er da i øvrigt også vanvittigt konfronterende overfor min egen krop, men det er en helt anden snak og helt anden blog - som kommer! 
Vi træner med så lidt tøj på, for at kunne se hvordan musklerne arbejder og bliver hele tiden hjulpet på vej af læreren og de spejle der er i rummet. 
Første gang jeg er til træning er jeg ikke så modig. Der har jeg både trusser og en lille bh på. 
Næste gang er jeg mere modig. Der har jeg kun trusser på. Det er modigt for mig. Også selvom det kun er Jette der er der. 
Men jeg gjorde det! Og jeg kunne faktisk bedre se min krop arbejde. 

Hvordan træner man Mensendieck?

Hvis du overvejer Mensendieck, så gør det - kom afsted!
Selve træningen varer kun en halv time hver gang, men med den store koncentration og arbejdsiver undervejs er det rigeligt tid og det er super effektivt. 
Første gang jeg var der arbejdede vi meget med min holdning. Jeg synes da ellers at det gik såååå fint! Altså ud over at jeg vidste at jeg har et stort lændesvaj, synes jeg det kørte meget godt. Well, think again. 
Og alene de øvelser omkring min holdning har hjulpet helt gevaldigt. Det giver en helt anden opmærksomhed i hverdagen, som jeg hele tiden kan bruge. Jeg bruger det når jeg står og laver mad, børster tænder, står i badet, tager imod gæster til træning, ja hele tiden. Og det er det Mensendieck er designet til: at give dig værktøjer til at kunne arbejde korrekt og med mindst belastning i din hverdag. 

Jeg kan kun på det varmeste anbefale alle at træne Mensendieck, især hvis du har noget pik-pak med kroppen, det er en vidunderlig måde at få rettet den op på. Og så pyt med at det kun foregår i trusser, hvis det betyder at du får en bedre holdning. 
Jeg troede kun det var gamle damer der trænede det, men jeg fik lov at se et lille hold med to. Det var med en ung 22-årig og en dejlig dame, jeg vil tro er i 50'erne. Den unge kom i øvrigt for to år siden, med en Skoliose og smerter. Idag er hun smertefri, takket være Mensendieck. 

Det er ikke helt dumt :) 
Du kan læse mere her og finde en underviser i nærheden af dig. 

Kærlig hilsen

Kirk Rønler